wal•ter•van•den•berg.nl

home•page de; v(m) -s (comp) van

Walter van den Berg


Van dode mannen win je niet

Van dode mannen win je niet - cover Longlist AKO-prijs

Van dode mannen win je niet stond op de longlist/tiplijst van de AKO-literatuurprijs.

Op televisie

Ik was te gast bij VPRO Boeken. De aflevering is hier terug te kijken.

Prijzen (soort van)

Jeroen Vullings reikt ieder jaar de Gouden Vullings uit, en Van dode mannen win je niet stond op de shortlist. Uit het juryrapport: “Zo complex is het, en zo complex brengt Van den Berg die disfunctionele relatie voor het voetlicht, met behoud van het psychologische raadsel dat niet in woorden is te vangen, misschien alleen in het weergeven van situaties.(…) Van den Bergs (roman)kunst is gesublimeerde verschrikking.”

Recensies

Vrij Nederland: “Prachtige, aangrijpende roman”

De Groene Amsterdammer: “De meesterzet van Van den Berg is meteen duidelijk”

NRC Handelsblad: “(…) Er is uit de tekst, goddank, geen eenduidig antwoord op deze vragen te formuleren. Van den Berg laat de man niet aan zelfreflectie doen (dat zou ook helemaal niet bij zo’n man passen), maar heeft op een veel knappere manier aanwijzingen in het proza verborgen die iets van diens psyche blootleggen.” Score: vier van vijf ballen.

Telegraaf: “Alleen al de titel grijpt je bij de strot.” Score: vier van vijf sterren.

Recensieweb: “Een navrant en sterk boek.” Score: vier van vijf sterren.

Cutting Edge: “Zoveel emoties losweken, in een van opsmuk ontdane stijl: het is weinigen gegeven. Van den Berg schreef een roman met de rauwheid van een film van de gebroeders Dardenne, en dat wil wat zeggen.” Score: vier van vijf sterren.

Nu.nl: “De koele berekening van ’s mans modus operandi is kundig verbeeld met de minimalistische schrijfstijl en emotieloze toon.” Score: drieënhalf van vijf sterren.

David Vann, schrijver van onder andere Legend of a Suicide en Goat Mountain: “You Can’t Beat a Dead Man is truly frightening. The voice is something you can’t escape, this drunk speaking to the boy, looking back, apologizing but not really apologizing, still threatening. Walter van den Berg is a great dramatist, and his writing is clear and hard and tense and impossible to forget.”

Nico Dijkshoorn: “zwaar onder de indruk”

Gerbrand Bakker: “Een week geleden gelezen, niet uit mijn kop.”

Barry Smit: “Goed boek gelezen.”

Als je een vrouw slaat, doe je je ringen af. Je raakt haar op haar lijf, haar ledematen, maar nooit in het gezicht. En na afloop heb je spijt, want dat gelooft ze. Elke keer weer.

De verteller van deze roman kent de regels van het spel. Met overdonderende charme dringt hij binnen in het leven van een vrouw. Als hij eenmaal haar vertrouwen gewonnen heeft, toont hij zijn ware aard. 

De verteller komt terecht bij een vrouw met een zoontje, en ze zijn vrienden, die jongen en hij. Dat zorgt bij het zoontje voor twijfel: waar ligt zijn solidariteit?

De verteller is niet de slechterik in deze relatie, vindt hij zelf. Daarom blijft hij proberen de jongen te overtuigen dat zijn kant de juiste kant is, door het verhaal aan hem te vertellen, zelfs als ze uit elkaars leven zijn verdwenen. Ook al wordt het steeds duidelijker dat de jongen uiteindelijk de kant van zijn moeder heeft gekozen.

Van dode mannen win je niet op facebook

Je kunt Van dode mannen win je niet ‘liken’ op Facebook. Zo word je op de hoogte gehouden van alle recensies en andere ontwikkelingen.

De betere boekhandel

Van dode mannen win je niet ligt in de betere boekhandel, en je kunt het online bestellen bij onder andere:

Het is ook te bestellen bij bol.com, maar je eigen boekhandel sponsoren is altijd beter. Google erop; wellicht hebben ze een webwinkel.